A boltunkban járt egy anyuka, aki elmesélte, hogy kislánya szeme nem régiben elkezdett tikkelni. A Nők lapja Pszihé magazint olvasva rá is találtam, hogy a tikkelés hátterében a túlzott elvárások állnak, amely a kicsiben belső feszültséget, elfojtott haragot okoz. Az anyuka azt is elmesélte, hogy a kislány egy ideje arról panaszkodik, hogy az ovónéni állandóan kiabál velük. Sajnos ez egy érzékenyebb gyereknél komoly probléma, mert az alapvetően jól nevelt, értelmes gyermekben maradandó sérülést okozhat egy olyan nevelőnő hatása, aki állandóan azt hangoztatja, hogy rossz gyerekek vagytok.

A lapot olvasva kiemelnék még néhány viselkedés zavar mögött megbújó esetleges okot, amely elvezetheti a szülőt a probléma gyökeréhez:

Bepisilés

Kudarctól való félelem, apakép hiánya vagy szigorú rokon, akitől tart a kicsi.

Szülőként meg kell szemlélni, hogy miért fél a gyerek érzelmeinek hangot adni, hogyan lehetne önbizalmát növelni, s mi okozhatja a szorongást.

 

Bekakilás

Félelem az ismeretlentől, és a veszteségtől.

Szülőként érdemes elgondolkozni rajta, hogy milyen példát mutatunk, felnőttként vannak-e esetleg félelmeink, illetve hogyan lehet erősíteni a gyermek önértékelését.

 

Dadogás

A kicsi nehezen tudja kifejezni érzéseit. Előfordulhat, hogy nem hallgatjuk meg őt kellőképpen, vagy sokszor rászólunk, hogy halkabban legyen. A sok negatív kritika is lehet a dadogás hátterében.

 

Hiszti

Alapvető cél a figyelemfelkeltés…De a hiszti kiváltója lehet az anya apa között lévő szópárbaj, amit a gyermek mintaként lát maga előtt.

 

Nálatok van valami olyan viselkedés, amely a gyermekre jellemző, s már tudjátok, mit akar vele elérni. Milyen praktikák vannak a tipikus gyermek hisztik ellen?