A szülők igyekeznek mindent megadni gyermeküknek, az egészséges életmóddal, termékekkel sokszor azonban maguk sincsenek tisztában, ami egyrészt az ismeretek hiányával, másrészt a rohanó, stresszes életvitellel magyarázható. Az Egészségmagazin rovatában volt olvasható, hogy gyakorta a gyerekkorban kialakuló lábeldeformálódás illetve a lúdtalp kialakulásának megelőzésére szintén nem fordítanak kellő figyelmet. Ezt nemzetközi kutatások igazolják, miszerint a 6-10 évesek több mint 60 %-nak lábdeformitása, a 6 évesek 40 %-nak gyakori hátfájása, míg a 12 évesek 33%-nak hibás testtartása van, ráadásul összefüggés mutatható ki a gyerekkori lúdtalp és a későbbi elhízás között.

A témában nézelődve Dr. Lengyel Zsuzsanna ortopéd főorvos írásából a következőket ragadnám ki: a csecsemők egyenes, teli talppal születnek, nincs még lábboltozat. A kapaszkodó mozdulatok, a mászás, illetve a felállásnál, járásnál bekövetkező folyamatos izommunka alakítja a boltozatot. Ennek kialakulásához 8-10 év kell. A kisbabának minden esetben saját tempójában kell fejlődnie, természetes talajon (kavics, fű, homok) hagyjuk mezítláb járni, s a legfontosabb, hogy amikor elérkezik az idő, próbáljunk jó cipőt találni. Babakorban a természetes bokabedőlés miatt hasznos a zárt kéreg, mely tartja a bokát.
A kisgyermeknek még nem rendelkezik kellően sok erővel, így a keménytalpú lábbeliben nehéz lenne járnia. Az előbbiekből kiindulva fontos, hogy a kiválasztott cipő puha, és könnyen hajlítható legyen.
A boltozatot nem szabad alátámasztani, mivel ezáltal akadályozzuk annak természetes kialakulását.
Mint látjuk az első cipők rendkívül nagy jelentőséggel bírnak a későbbi lábforma kialakulásában, ezért érdemes már a kezdetektől figyelni a gyermek lábbelijére. A későbbi évek folyamán a megelőzésben illetve a már kialakult lúdtalp orvosolásában segít kidöntött sarkú supy cipő.

Sajnos azzal kapcsolatban nehéz pontos információt kapni, hogy a gyerekek hány százalékának van szüksége supinált cipőre, a válasz mégis egyszerű MINDENKINEK.
Ezt a gondolatomat nagyon egyszerűen két szóval tudnám megmagyarázni: egészség és megelőzés.