Mi is az a lúdtalp?

Napjaink tendenciája, hogy a gyermekek többségénél találunk valamilyen ortopédiai elváltozást, amely később komoly megbetegedések okozója lehet. Sokan nem gondolnák, hogy a felnőtt korban jelentkező csipő-, térd-, vagy gerincproblémák hátterében a lúdtalp is állhat. A panaszok közül jellemző, hogy a gyermek nem szeret futni, gyaloglásnál gyorsan elfárad, nem képes hosszú ideig sétálni.

Érdemes már gyermekkorban megelőzni, kezelni a problémát.

Mit értünk lúdtalp alatt? Egyszerűen fogalmazva a láb hosszanti boltozatának  süllyedését jelenti. Információként szolgálhat a vizesláblenyomat a földön. A lúdtalpas láb esetében a középső rész kitöltött, azaz nem látszik a boltozat íve. Minden gyermek telitalpasnak születik,a boltozat csak járás közben alakul ki. Ezen fázisában még nem feltétlenül kell erőltetni a cipőt. Amikor megteszik az első lépéseket, akkor sok esetben kicsit csámpásnak tűnhetnek, ez azonban teljesen normális állapot, minden babának befelé dől a lába.

 A lúdtalp kialakulásának előfutárai

  • genetikai problémák, például alkati kötőszövetgyengeség
  • a járni tanulás „kényszerítése”
  • a fejlődés során a hirtelen gyors ütemű növekedés
  • valamint a túl nagy testsúly is a lúdtalpat idézheti elő

Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a lúdtalp kialakulását?

Az ideális természetesen az lenne, ha a gyerekek a füvön vagy a homokban mezítláb mászkálhatnának, ugyanis ez biztosítaná leginkább a láb és a lábujj egészséges fejlődését, de erre sajnos egyre kevesebb a lehetőség.

A lúdtalp kialakulhat a járni tanulás időszakában bekövetkezett túlterhelés miatt – ha a gyermeket például a két kezénél fogva járatjuk, amikor ehhez még nem elég az izomereje –

Az újszülött talpa még teljesen lapos, nem látszik a későbbi lábboltozat homorulata, de ez nem azt jelenti, hogy a gyermekünknek később lúdtalpa lesz. A lábboltozat megerősödését elősegíti, ha a felállás, állás és járás tanulása és gyakorlása nem puha talajon, matracon, hanem stabil felületen történik. Fontos, hogy a gyermek felállását és járását nem szabad erőltetni, siettetni.

A lúdtalp kialakulását előidézheti egy használt cipő viselése is. A szomszéd gyerek, a nagyobb testvér cipője lehet bármilyen márkás, bármennyire alig használt, semmilyen körülmények között ne adjuk másik gyermek lábára! Minden gyermeknek más ütemben fejlődik a lába, így a használt cipő viselésével a láb egészségtelen helyzetbe kerülhet.

A mozgásszegény életmód, a természetes, egyenetlen talajon való járás hiánya, a nem megfelelően megválasztott cipő szintén a lúdtalp kialakulásának dolgozik.

Milyen cipő jelent megoldást a lúdtalp problémára?

 A gyerek cipője se kisebb, se nagyobb ne legyen az aktuális méretnél. Gondoljunk bele, hogyan éreznénk magunkat egy-két számmal nagyobb vagy kisebb cipőben. Mivel egy gyerek nem tudja magának pontosan megállapítani, hogy nyomja-e a cipő vagy sem, ezért a szülőknek rendszeresen meg kell vizsgálniuk a cipőt és a gyermek lábát egyaránt. A nem megfelelően megválasztott cipő a fejlődésben lévő ízületeket, izmokat, csontokat nagymértékben károsítja.

Ne vásároljunk cipőt próba, illetve előzetes talpmérés nélkül! Cipőpróbánál úgy is ellenőrizhetjük a megfelelő méretet, ha kibontott cipőben mutatóujjunkat a gyerek sarkánál bedugjuk. – ha egy új befér, akkor jó a méretet választottunk.

A jól megválasztott lábbeli jellemzői:

  • a magas, hosszan előrevezetett kéreg, melynek szerepe, hogy stabilan tartja a sarokcsontot
  • a döntött, úgynevezett „suppinalt” talp, ami megtámasztja a bokákat, így helyes tartást eredményez.
  • a rugalmas talp, ami járás közben tornáztatja a lábizmokat, így elősegíti az egészséges láb kifejlődését
  • a cipő felsőrésze és bélése természetes anyagból készül, ami biztosítja a megfelelő szellőzést
  • kellő mozgásteret biztosít a láb illetve lábujjaknak, ellenkező esetben a bütyök megnyomódhat

Forrás: Fenyvesi Ildikó gyógytornász